8 grudnia 2023 roku klasy pierwsze udały się na wycieczkę mikołajkową do gospodarstwa agroturystycznego „Dolina Bobrów”.
W tym uroczym miejscu uczniowie spotkali św. Mikołaja, który obdarzył ich pięknymi prezentami. Były też prace plastyczne oraz zagniatanie , wycinanie, pieczenie i zdobienie pierniczków. Zajęcia te przedzielono zabawami na świeżym powietrzu. Ucieczkom, gonitwom i rzucaniem śnieżkami nie było końca. Zmęczeni i pełni wrażeń o godzinie 16.00 pierwszoklasiści wrócili do szkoły.
Przepis na pierniki: 300 gram mąki, 150 gram cukru, 100 gram masła, 3 łyżki miodu, 1 czubata łyżeczka sody,1 łyżka przyprawy do pierników,
1 łyżka kakao, 3 jajka (średnie).
Wymieszać suche składniki i wlać ostudzone masło i pozostałe „mokre” składniki. Zagnieść ciasto, zostawić na kilka minut, po czym rozwałkować i wycinać pierniczki. Piec w temperaturze 180 stopni około 8 minut. Smacznego!!!